V├í┼í iPhone v├ím teraz povie, ─Źi Facebook alebo ak├íko─żvek in├í aplik├ícia SPYINGUJE na va┼íom mikrof├│ne

AK ste niekedy prepadli panike, ┼że aplik├ícia m├┤┼że po─Ź├║va┼ą prostredn├şctvom mikrof├│nu v├í┼ího iPhone, Apple kryje ┼ąa

Nasleduj├║ca ve─żk├í aktualiz├ícia pre iPhone prin├í┼ía nov├║ funkciu, ktor├í v├ís upozorn├ş v┼żdy, ke─Ć je aktivovan├Ż v├í┼í mikrof├│n.

To znamen├í, ┼że ak v├ís nejak├í aplik├ícia tajne zaznamen├íva, budete o tom vedie┼ą.

To v┼íetko je s├║─Źas┼ąou novej aktualiz├ície iOS 14, ktor├í bude dostupn├í pre v┼íetk├Żch v septembri.

Aktualiz├íciu m├┤┼żete samozrejme zabali┼ą v─Źas – zistite, ako nain┼ítalova┼ą iOS 14.

V syst├ęme iOS 14 sa po aktiv├ícii mikrof├│nu – alebo fotoapar├ítu – v pravom hornom rohu obrazovky zobraz├ş oran┼żov├í bodka.

Prejden├şm prstom do ovl├ídacieho centra si zobraz├şte podrobnosti o tom, ktor├í aplik├ícia pou┼ż├şva mikrof├│n.

Ak m├íte podozrenie, ┼że sa nie─Źo deje, mali by ste skontrolova┼ą povolenia aplik├ície v Nastaveniach.

M├┤┼żete napr├şklad odmietnu┼ą konkr├ętnym aplik├íci├ím pr├şstup k v├í┼ímu mikrof├│nu alebo kamere.

A ak v├ís to skuto─Źne znepokojuje, m├┤┼żete aplik├íciu ├║plne odstr├íni┼ą.

Nie je to jedin├í zmena ochrany osobn├Żch ├║dajov, ktor├í prich├ídza s iOS 14.

Teraz m├┤┼żete napr├şklad s aplik├íciou zdie─ża┼ą hrub├║ polohu – nie svoje presn├ę detaily.

To znamen├í, ┼że aplik├ícia v├ím m├┤┼że napr├şklad uk├íza┼ą obchody v okol├ş, bez toho, aby presne vedela, kde ┼żijete.

Obavy z toho, ┼że v├ís aplik├ície sleduj├║, s├║ tu u┼ż roky.

Ve─ża Facebook Pou┼ż├şvatelia hovoria, ┼że hovorili o nie─Źom nahlas, len aby sa v aplik├ícii ─Źoskoro objavili s├║visiace reklamy.

T├şto pou┼ż├şvatelia tvrdia, ┼że tento druh obsahu nikdy predt├Żm neh─żadali, a jedin├Żm mo┼żn├Żm vysvetlen├şm je snooping.

U┼ż├şvatelia po─Ź├ştaj├║ Facebook pou┼ż├şva mikrof├│n v├í┼ího telef├│nu na po─Ź├║vanie konverz├íci├ş v re├ílnom svete-na ├║─Źely zacielenia rekl├ím. Je to v┼íak pravda?

Facebook m├í v tejto z├íle┼żitosti ├║plne jasno a tvrd├ş, ┼że na lep┼íie zacielenie rekl├ím nepou┼ż├şva nahr├ívky z mikrof├│nu.

“Facebook nepou┼ż├şva mikrof├│n v├í┼ího telef├│nu na zobrazovanie rekl├ím alebo na zmenu toho, ─Źo vid├şte v informa─Źnom kan├íli, ÔÇťpovedal hovorca spolo─Źnosti.

ÔÇ×Niektor├ę ned├ívne ─Źl├ínky nazna─Źuj├║, ┼że mus├şme po─Ź├║va┼ą konverz├ície ─żud├ş, aby sme im mohli zobrazova┼ą relevantn├ę reklamy. Nie je to pravda.

ÔÇ×Reklamy zobrazujeme na z├íklade z├íujmov ─żud├ş a in├Żch profilov├Żch inform├íci├ş – nie o tom, o ─Źom hovor├şte nahlas.

ÔÇ×K v├í┼ímu mikrof├│nu pristupujeme iba vtedy, ak ste na┼íej aplik├ícii udelili povolenie a ak akt├şvne pou┼ż├şvate konkr├ętnu funkciu, ktor├í vy┼żaduje zvuk.

ÔÇ×To m├┤┼że zah┼Ľ┼ła┼ą nahr├ívanie videa alebo pou┼ż├şvanie volite─żnej funkcie, ktor├║ sme predstavili pred dvoma rokmi, na zahrnutie hudby alebo in├ęho zvuku do va┼íich aktualiz├íci├ş stavu.ÔÇť

Nikdy neexistoval ┼żiadny presved─Źiv├Ż d├┤kaz – okrem po─Ź├║vania a anekdot -, ┼że Facebook zaznamen├íva va┼íe konverz├ície zo skuto─Źn├ęho ┼żivota.

Je v┼íak celkom mo┼żn├ę, ┼że ostatn├ę ne─Źestn├ę aplik├ície m├┤┼żu po─Ź├║va┼ą, ─Źo rob├şte.

Tak┼że AppleNov├í funkcia je perfektnou obranou pre riskantn├ę aplik├ície, ktor├ę sa r├Żchlo a vo─żne hraj├║ s va┼íim s├║krom├şm.

Apple vyd├íva obrovsk├ę nov├ę aktualiz├ície pre iPhone iOS na WWDC 2020

V ─Ćal┼í├şch novink├ích je v iOS 14 nov├Ż homscreen pre iPhone a fan├║┼íikovia s├║ kv├┤li nemu rozdelen├ş.

Tu sa dozviete o v┼íetk├Żch nov├Żch funkci├ích iOS 14.

A pozrite sa na na┼íu recenziu na nov├Ż (a ve─żmi lacn├Ż) iPhone SE.

Plat├şme za va┼íe pr├şbehy! M├íte pr├şbeh pre Na┼í├şm cie─żom je by┼ą va┼í├şm t├şm techniky a vedy? Po┼ílite n├ím e-mail na adresu