Mobilné Správy, Gadgety, Blogy's Secenziami

CFO:s optimism om ekonomi, företagsutsikter har sjunkit

Obs: Följande artikel hjälper dig med: CFO:s optimism om ekonomi, företagsutsikter har sjunkit

Femtiotvå procent av finanscheferna bedömer den nuvarande ekonomin som bra eller mycket bra, en nedgång från 64% under första kvartalet, enligt Deloittes Q2 Signals Survey.

Mycket kan förändras på ett kvartal. CFO:er har inte bara behövt hantera utmaningarna med att återhämta sig från pandemin och störningar i leveranskedjan, utan också förbereda sina organisationer för stigande inflation, ökade räntor, krympande talangpooler och det fortsatta nedfallet från kriget mellan Ryssland och Ukraina.

Lägg därtill effekterna av klimatförändringarna. Så det kommer inte som någon överraskning att finanschefers syn på regionala ekonomier ett år senare har tagit en nedgång. Endast 18% anger att de förväntar sig att Nordamerikas ekonomi kommer att bli bättre ett år från nu, en minskning från 36% under föregående kvartal, enligt Deloittes Q2 Signals Survey of Fortune 500 CFOs.

“Finanschefers bedömningar av det egna företagets finansiella utsikter och tillväxtförväntningar från år till år för nyckeltal har totalt sett dämpats”, säger Steve Gallucci, nationell managing partner för USA:s CFO-program på Deloitte. ”Färre finanschefer känner sig mer optimistiska om sina företags finansiella utsikter, jämfört med för tre månader sedan, med 27 % detta kvartal jämfört med 38 % under första kvartalet. CFO:er dämpar också sina tillväxtförväntningar för intäkter, resultat och investeringar, jämfört med föregående kvartal.”

SER: Anställningskit: Dataforskare (TechRepublic Premium)

Däremot förväntar de sig små ökningar av utdelningar och inhemska löner, och projektanställningen kommer att hålla sig oförändrad från Q1-undersökningen, sa Gallucci.

I Nordamerika bedömde 52 % av finanscheferna den nuvarande ekonomin som bra eller mycket bra, en nedgång från 64 % under första kvartalet.

Det var en betydligt mindre andel av finanscheferna som sa att de var benägna att ta risker, jämfört med första kvartalet. Något mer än en tredjedel (35 %) av finanscheferna sa att det nu är ett bra tillfälle att ta större risker, en minskning från 47 % under första kvartalet.

Med ESG i fokus just nu fick finanschefer flera frågor relaterade till deras organisationers insatser för att minska koldioxidutsläppen och deras roll i dem. CFO:er verkar vara aktivt engagerade i dessa ansträngningar. De räknar med att spendera i genomsnitt nästan 10 timmar i månaden på sådana ansträngningar nästa år, och de räknar med att deras finansorganisation kommer att lägga mer än 109 timmar i genomsnitt per månad på avkolningsfrågor.

CFO:er sa också att vad deras ekonomiteam behöver mest är klarhet i metoder och rapporteringsstandarder, tillsammans med relevanta data, för att uppfylla kraven på avkarboniseringsrelaterade krav.

Ökade drifts- och kapitalutgifter pekades ut som de mest betydande kostnaderna de förväntar sig att ådra sig för att uppfylla sina organisationers utsläppsmål. Att förändra sina organisationers övergripande affärsmodell och värdekedja angavs som det näst viktigaste kostnadsområdet.

CFO:er i följande branscher var mest benägna att ta risker:

  • Detaljhandel/grossist (47%),
  • Energi/resurser (43 %)
  • Tjänster (42 %)

Finanschefer som sa att detta inte är en bra tid att ta större risker var främst inom dessa branscher:

  • Teknik (78 %)
  • Finansiella tjänster (75 %)
  • Tillverkning (70 %)

Den globala optimismen sjönk brant

Studien visade att endast 7 % av finanscheferna förväntar sig att Europas ekonomi ska bli bättre om 12 månader, en brant nedgång från 26 % under årets första kvartal. De uttryckte också lägre förväntningar på Kinas ekonomi om ett år framåt, med 19 % förväntade sig att den skulle bli bättre, jämfört med 31 % föregående kvartal. På samma sätt sa finanschefer att de är mer dystra om framtiden för den asiatiska ekonomin utanför Kina, och även Sydamerikas.

I motsats till det första kvartalet försämrades finanschefernas sentiment gentemot de fem ekonomiska regioner som omfattas av CFO Signals (Nordamerika, Sydamerika, Europa, Kina och Asien exklusive Kina), på både nuvarande och framtida ekonomiska förhållanden.

CFO:s bedömningar av de regionala ekonomiernas framtida förutsättningar hade redan börjat avta förra kvartalet, och de har sjunkit ytterligare över hela linjen. Arton procent av finanscheferna sa att de förväntar sig att Nordamerikas ekonomi kommer att förbättras inom 12 månader – den lägsta andelen sedan 3Q19, enligt rapporten.

SER: Covid-19-klyftan mellan könen: Varför kvinnor lämnar sina jobb och hur man får dem tillbaka i arbete (gratis PDF) (TechRepublic)

Topp interna risker

Talang, retention och genomförande av strategin är finanschefernas största interna risker, enligt studien. Närmare bestämt sa finanschefer att de är oroade över att få rätt talang för att föra tekniska investeringar framåt.

Finansiella resultat, transformation, leveranskedjeproblem, operativa utmaningar och ökade kostnader dök också upp bland finanschefernas mest oroande interna risker detta kvartal, liksom kapitalanskaffning mot bakgrund av att Federal Reserve höjde räntorna.

CFO:er nämnde inflation och bredare ekonomiska oro, tillsammans med geopolitik, som deras mest oroande externa risker. “Utan något klart slut i sikte för den stora avgången, fortsätter ekonomichefer att uppleva betydande utmaningar när det gäller att rekrytera och behålla talanger”, heter det i rapporten. “Bekymmer över löneinflation, anställdas moral och återgång till arbete ökar deras oro.”

Kriget mellan Ryssland och Ukraina och andra geopolitiska frågor står också högt upp på finanschefernas lista över externa risker.

Deloitte sa att totalt 97 finanschefer deltog: 72 % från offentliga företag och 28 % från privatägda företag. Respondenterna kommer från USA, Kanada och Mexiko, och de allra flesta kommer från företag med mer än 1 miljard dollar i årliga intäkter. Undersökningen för 2Q22 var öppen från 2-16 maj 2022.