Mobilné Správy, Gadgety, Blogy's Secenziami

2022, rok solárneho auta?

Zhrnutie
  • Solárny rozsah
  • Slnečné kilometre
  • Solárne všade
  • Marketingový trik alebo prevratná inovácia?


Zatiaľ čo prechod na elektrické vozidlá
Zdá sa, že sa zrýchľuje, koncom roka dorazí na trh niekoľko modelov áut so solárnym nabíjaním. Neoficiálne vychytávky alebo skutočné riešenia?

Na papieri môže predstava „solárneho auta“ vyvolať úsmev. Vieme, že súčasné fotovoltaické panely na bývanie vykazujú účinnosť 20 až 25 % (to znamená, že 75 až 80 % slnečnej energie sa nepremení na elektrickú energiu). V prípade prenosných predmetov tiež vieme, že dobíjanie na slnku je pomalé: existuje množstvo skladacích solárnych panelov, powerbankov a iných batohov vybavených fotovoltaickými článkami, no v každom prípade dobitie jednoduchého smartfónu na slnku trvá niekoľko hodín. Nakoniec sa zdá byť ťažké predstaviť si auto, ktoré dokáže využívať energiu, ktorá v podstate veľmi kolíše v závislosti od miesta a ročného obdobia. Stačí povedať, že princíp solárneho auta nie je vopred vyhraná stávka…

Prečítajte si tiež:
Ekologické, bez ľudí alebo vo vzduchu… Aká budúcnosť automobilových pretekov?

Solárny rozsah

Viacerí výrobcovia vo viacerých krajinách sa však pripravujú na uvedenie na trh 100% elektrických vozidiel dobíjateľných slnkom, všetkých veľkostí a v rôznych cenových reláciách.

V Holandsku Lightyear vyvíja svoj „Lightyear One“ od roku 2016, tzv. solárne elektrické vozidlo s dlhým dosahom navrhnuté tak, aby bolo nezávislé od elektrickej siete “, a potvrdzuje jeho dodávku do konca roka 2021. Auto je luxusný sedan, predávaný za 150 000 € bez dane, ktorého strecha a kapota sú pokryté fotovoltaickými článkami. V polovici marca 2021 spoločnosť získala nové finančné prostriedky vo výške 48 miliónov dolárov, ktoré sú určené najmä na vývoj ďalšieho solárneho modelu, pre „širšiu verejnosť“.

Svetelný rok jedna

V Spojených štátoch Aptera tiež práve ťažila z kapitálovej injekcie 4 miliónov dolárov a vlani vo februári uistil, že získal viac ako 7 000 predobjednávok na svoje malé solárne vozidlo, ktoré by malo byť tiež vyrobené do konca roka. Futuristicky vyzerajúce dvojmiestne trojkolesové auto má cenu od 21 900 EUR (25 900 až 44 900 USD v závislosti od konfigurácie).

V Nemecku sa spoločnosť Sono Motors oneskorila (najmä kvôli pandémii Covid) s uvedením svojho Sono Sion, plánovaného na rok 2022: malého osobného nosiča s holým vybavením, predávaného za 25 000 EUR a takmer úplne pokrytého solárnymi článkami (pomocou patentovaný proces vstrekovania termoplastov, bunky sú priamo integrované do karosérie). Vozidlo má podľa výrobcu slúžiť na dobíjanie iných vozidiel a jeho batérie sa budú dobíjať na slnku aj počas jazdy. Po získaní 53 miliónov eur v roku 2020 sa spoločnosť v súčasnosti podľa agentúry Reuters snaží vstúpiť na burzu v Spojených štátoch.

Zvuk Sion

Objavujú sa noví hráči, ako napríklad Squad Mobility, ktorú založili bývalí manažéri Lightyear s cieľom vyvinúť malé mestské a solárne vozidlo. Prvý model, Squad, je dvojmiestne elektrické mikromestské auto, v základnej verzii je obmedzené na 45 km/h a je možné ho predobjednať za 5 750 eur bez dane. Auto pripomína Citroën Ami, ale so zvláštnosťou sa nabíja iba na slnku (batérie sa však dajú vybrať a nabiť cez mriežka).

Spoločnosť má v úmysle rozvíjať sa aj z pohľadu služieb (MaaS, Mobilita ako služba ”) s princípom paušálneho predplatného približne 100 EUR/mesiac a zabezpečuje, že prvá séria bude dodaná v poslednom štvrťroku 2021.

Mobilita mužstva

Slnečné kilometre

Ak sa myšlienka solárnych áut v posledných rokoch stretla so skepsou v médiách, zdá sa, že všetky tieto start-upy sú dobre motivované, aby sa stali realitou. Zostáva vidieť, čo prinesú, najmä pokiaľ ide o energetickú rovnicu.

Podľa výrobcov nie je solárne zariadenie ani zďaleka vychytávkou. Prvotnou ambíciou je vyrábať vozidlá, ktoré sú ekologickejšie a lepšie vyhovujú potrebám klimatickej krízy, ale všetci výrobcovia solárnych áut tiež dôrazne tvrdia, že ich vozidlá sa ukážu ako flexibilnejšie, autonómnejšie a hospodárnejšie.

Aptera napríklad obhajuje koncept „Never Charge“: auto, ktoré by sa nikdy nedobíjalo, pretože „ každý rok vyprodukuje viac energie, ako väčšina motoristov spotrebuje na cestách “. Vozidlo tak mohlo jazdiť až 74 kilometrov za deň s využitím bezplatnej energie vyrobenej integrovanými solárnymi panelmi “.

Aptera © Aptera

Energia zo slnka je lacnejšia ako zo siete “, považuje za dobré pripomenúť Sono Motors, ktorá uisťuje, že jej Sion umožní “ zníženie celkových nákladov na používanie o 20 % za osem rokov, keďže viac ako 5 000 km ročne sa poskytuje bezplatne “.

Ani pri vozidlách konvenčného tvaru a veľkosti by dojazd navyše nebol zanedbateľný, aspoň pri určitých použitiach. Svetelný rok One, pokrytý 5 m2 solárnych panelov, dokáže poskytnúť 12 km autonómie za hodinu nabíjania na slnku. Je to málo aj veľa. Vo Francúzsku je hlavnou hnacou silou cestovania autom práca a tu, ako aj inde, sa väčšina ciest uskutočňuje na krátke vzdialenosti.

Zvuk Sion

V roku 2012 v Spojených štátoch napríklad práca Kolumbijskej univerzity ukázala, že „ 95 % zo 750 000 ciest zaznamenaných účastníkmi štúdie bolo na vzdialenosti menšie ako 48 km “. Navyše pre Američanov, ktorí denne používajú svoje auto na cestu do práce, “ priemerná prejdená vzdialenosť bola 22 kilometrov “.

Chápeme teda, ako tvrdia tvorcovia solárnych áut, že vozidlo, ktoré sa používa hlavne ráno a večer na krátke cesty a zostáva po celý zvyšok dňa na parkovisku pod holým nebom, môže ľahko uskladniť dostatok energie, takže takmer nikdy sa nemusí dobíjať. ” Sion môže pridať až 112 km dojazdu za týždeň prostredníctvom solárnej energie. Teda plná sebestačnosť na krátke vzdialenosti upozorňuje Sono Motors.

ioniq 5 ©Hyundai

Solárne všade

Dokonca aj bez toho, aby sme hovorili o solárnych autách ako takých, optimalizovaných tak, aby spotrebovali čo najmenej energie (ľahké materiály, veľmi aerodynamické profily atď.), sa zdá, že myšlienka využitia solárnej energie v situácii mobility sa presadzuje.

Čínsky výrobca flexibilných solárnych panelov Hanergy v roku 2019 ukázal, že malé klasické mestské auto by mohlo výrazne získať autonómiu pokrytím fotovoltaickými článkami. Vozidlo, ktoré sa používa na 20 km jazdách každý deň po dobu jedného mesiaca, vrátane ôsmich daždivých dní, bez toho, aby sa dobíjalo okrem slnka, na konci testu stále vykazovalo 60 % nabitie batérie. Niektorí tradiční výrobcovia ponúkajú ako voliteľnú možnosť aj solárne zariadenia. To platí najmä pre Hyundai, ktorý vo februári 2021 predstavil verziu svojho Ioniq. 5 vybavená solárnou strechou. V závislosti od lokality, solárne panely môžu predĺžiť jeho dojazd o 2000 km za rok, alebo približne 5 km za deň “.

Rovnaké pozorovanie pre budúce vozidlá bez vodičov. V Austrálii je Blanc Robot platformou mobility, ktorej cieľom je dosiahnuť autonómiu rozhodovania na vysokej úrovni 5 (najvyšší). Stroj je akýmsi rámom pokrytým senzormi, na ktoré je možné nainštalovať rôzne moduly, aby sa premenil na minibus, úžitkové vozidlo alebo dodávkový vozík. Začiatkom marca 2021 bol predstavený prototyp tohto autonómneho vozidla vybaveného polykarbonátovým solárnym plášťom, ktorý môže poskytnúť „ až 30 % svojej energetickej potreby, v optimálnych podmienkach “. Prostredníctvom solárnej energie môže vozidlo cestovať 30 až 55 km navyše “.

Zvukový kamión

Rovnica sa zdá byť pre solárnu energiu ešte priaznivejšia, ak vezmeme do úvahy nákladné autá. Sono Motors začiatkom roka predstavila náves celý pokrytý fotovoltaickými článkami, t.j. plocha 115 m2 solárnych panelov. ” Solárna integrácia by mohla generovať v priemere 38 kw/h za deň, čo znamená, že nákladné vozidlo by mohlo prejsť 16 990 km za rok iba s použitím solárnej energie “, verí spoločnosť a dodáva, že ide o odhady” opatrný na základe slnečného svitu v nemeckom Mníchove.

To všetko poukazuje na skutočný výbuch na trhu solárnych vozidiel. ” Dizajnéri vozidiel, ktorí ešte neuvažujú o karosériách na solárny pohon, sú blázni “, dokonca spúšťa IDTechEx. Firma pre perspektívne štúdie vysvetľuje, že „ prijatie solárnej energie do vozidiel je také rýchle » že musel aktualizovať svoju správu na túto tému niekoľko mesiacov po jej zverejnení, pričom vo februári 2021 sa odhaduje, že počet predaných solárnych vozidiel by sa mohol zvýšiť z niekoľkých tisíc dnes na takmer 3 miliónov v roku 2041. Rodiaci sa trh, ktorý by za dvadsať rokov mohol predstavovať takmer 40 miliárd dolárov – 200-krát viac ako dnes.

solárny panel hyundai

Marketingový trik alebo prevratná inovácia?

Či optimistické údaje uvádzané výrobcami vydržia použitie v reálnych situáciách, sa aspoň po automobilovej stránke uvidí. Ako vieme, výkon solárnych panelov značne znižuje prach a nečistoty. A na mnohých miestach, počnúc mestami, sú parkoviská podzemné alebo kryté…

Na druhej strane, účinnosť solárnych panelov sa z roka na rok len zvyšuje. V laboratóriu sme už dosiahli účinnosť viac ako 40 % (v auguste 2020 bol stanovený svetový rekord v solárnej účinnosti na úrovni 47 %) a mnohí odborníci sa domnievajú, že môžeme ísť ďalej (či už zlepšením existujúcich princípov, napr. alebo použitím iných materiálov ako dnes). Je preto dôvod myslieť si, že výkon solárnych áut sa v strednodobom alebo dlhodobom horizonte zlepší.

Solárny príves Scania © Scania

V konečnom dôsledku integrácia solárnej energie do mobility už nemôže byť vôbec zanedbateľná a dokonca ani nemôže hrať dôležitú úlohu pri obmedzovaní celkovej uhlíkovej stopy globálnej dopravy.

Dovtedy môžeme očakávať, že o solárnych autách sa bude hovoriť – či už v dobrom alebo v zlom – už budúci rok. A prichyťte sa pri snívaní o tom, že možno raz budú naše vozidlá využívať hlavne čistú, bezplatnú a dostupnú energiu v neobmedzenom množstve.